Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς θα ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές 2010


Δημοτικές Εκλογές
Πώς θα ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές 2010
Το εκλογικό σώμα των δημοτικών εκλογών αποτελείται από τους Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή της κοινότητας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Επίσης στο εκλογικό σώμα συμμετέχουν οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και οι ομογενείς και νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αφού πληρούσαν μια σειρά κριτηρίων (νόμιμη παραμονή στη χώρα τουλάχιστον επί πενταετία κ.τ.λ.).
Για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου. Αντίστοιχα για συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων (τοπικών κοινοτήτων) μπορούν να ψηφίσουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
Οι ομογενείς και οι νόμιμα διαμένοντες μετανάστες που έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και για τη θέση του δημοτικού συμβούλου ή του συμβούλου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
Ανάδειξη δημοτικών συμβούλων
Για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων οι εκλογείς έχουν το δικαίωμα να «βάλουν» σταυρό σε έναν ή δύο, ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:
1α. Σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική.
1β. Σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και
2. Σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Επίσης, οι ψηφοφόροι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.
.-.-.-.-..-.-..-.-.-..-.-..-.-..-….-.-..-.-.-.-..-.-.
Eιδικότερα, σε καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις ανάδειξης των αρχών των περιφερειών ψηφίζουν:
Για περιφερειάρχη: Όλοι οι δημότες εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της περιφέρειας.
Για αντιπεριφερειάρχη: Όλοι οι δημότες εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του νομού. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής οι εγγεγραμμένοι στους δήμους και τις κοινότητες των περιφερειακών ενοτήτων.
Για περιφερειακούς συμβούλους: Όλοι οι δημότες εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας. Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες δεν θέλουν σταυρό προτίμησης, ορίζονται με βάση τον αριθμό των περιφερειακών ενοτήτων.
Έτσι στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ορίζονται 5, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ορίζονται 7, στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και στα Ιόνια Νησιά 4, στη Δυτική Ελλάδα 3, στη Στερεά Ελλάδα ορίζονται 4, η Αττική θα έχει 8 αντιπεριφεριάρχες, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει 3, ενώ η περιφέρεια Ν. Αιγαίου 2 και η Κρήτη 4 αντιπεριφεριάρχες.
Εκλογή περιφερειακού συμβουλίου: Στις εκλογές για περιφερειακό συμβούλιο οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν σταυρό μόνο στους υποψηφίους της εκλογικής τους περιφέρειας και ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που θα εκλεγούν και μέχρι 4 σταυρούς.
* Σε εκλογική περιφέρεια που διαθέτει μέχρι 3 έδρες ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έναν σταυρό. Από 4 έως 7 έδρες μπορούν να επιλεγούν μέχρι 2 υποψήφιοι, ενώ για περιφέρειες με 8-12 έδρες μπορούν να επιλεγούν μέχρι και 3 υποψήφιοι. Τέλος, για περιφέρειες που διαθέτουν άνω των 12 εδρών επιτρέπεται η σταυροδότηση μέχρι και 4 υποψηφίων.
.-…-.-.-.-..-.-.-.-..-.-.-..-.-.-..-.-.-..-.-..-.-.-..-.-..-.-.-.-.-..-..-.-..-